Provincie Drenthe is initiator!

De provincie Drenthe heeft een bouwopgave van 13.000 woningen. Binnen haar eigen organisatie maar ook bij de 12 gemeenten binnen de provincie is een tekort aan resources en kennis om deze opgave te kunnen uitvoeren. Er is daarom een Impulsteam samengesteld wat bestaat uit zeer ervaren professionals. Deze worden door de provincie ingezet om gemeenten tijdelijk te ondersteunen bij specifieke projecten. Echter met de oog op de totale opgave is dit geen duurzame oplossing.

Er is behoefte aan jonge talenten die aan de slag willen om deze bouw opgave mogelijk te maken. Daarnaast is er een nauwe samenwerking nodig tussen de betrokken organisaties in de regio.

De start

De provincie Drenthe werkt al succesvol samen met het Nationaal Energie- en Bodemtraineeship. Programma’s van hoge kwaliteit, die opleiden in persoonlijke ontwikkeling, jongeren bewust maken van zichzelf en ze klaarstomen om veranderingen in gang te zetten.
Hierdoor ontstond het idee voor het Woningbouwtraineeship: Groepen pas-afgestudeerde ambitieuze hbo-ers en wo-ers opleiden. Ze werkervaring op laten doen en kennis laten maken met de hele keten van organisaties die een rol speelt in bij de woningbouwopgave. Ze stimuleren een hecht netwerk op te bouwen en samen te werken. Trainen en coachen op persoonlijke ontwikkeling. Laat organisaties uitdagende projecten inbrengen waaraan de trainees gaan werken en waardoor ze over grenzen leren kijken, grenzen van organisaties, grenzen van rollen en functies, hun eigen grenzen.

De voorbereiding

De eerste groep start in april 2023. De komende maanden gaan we actief jonge talenten werven en selecteren en het programma inhoudelijk vormgeven. We bouwen voort op de kennis en ervaring die is opgedaan bij het Water-, Bodem- en Energietraineeship. Met een groep ervaren trainers en coaches, een arbeidspsycholoog, de talentmanagers en eerste groep organisaties willen we bijdragen aan de samenwerking tussen de verschillende organisaties maar vooral aan het vergoten van de resources en de expertise. Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Wij vertellen je graag meer, dus tot ziens.

Jacob Froling, Jaap Feil, Nanda de Ruiter, Marieke Galesloot, Chantal van de Kragt, Dorien Suntjens, Angelique de Laat, Bas de Rooi.

We hebben jonge talenten hard nodig!

Ik geloof in dit initiatief

Jeroen de Boer
Jeroen de Boer Teammanager Ruimte, Energie en Wonen